Dahlia

Jumat, 09 Desember 2011

Kerang masak paprik

Kerang masak paprik





Hari ni pagi-pagi lagi dah pergi ber'dating' ngan Abang kat Pasar Borong Selangor. Dan hasil dari 'dating' tu... tersedialah sudah menu ni atas meja untuk lunch hu hu.


Bahan-bahan
*sebenarnya Cik Izan sentiasa ada stock bawang kisar & lada kisar 24 jam dlm peti. Nak speed up proses memasak hu hu* 
800g Kerang   - basuh dan toskan
2 biji bawang besar / 3 sudu bawang kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
10 biji lada kering di kisar / 2 sudu lada kisar
3 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 tangkai serai - ditumbuk pecah
1 inci halia - ditumbuk pecah
3 keping daun purut
Garam
Gula

Cara-cara
1. Rebuskan kerang dengan sedikit air dan tutup sehingga nampak sebahagian kulit kerang terbuka. Angkat dan toskan
2. Tumis bawang kisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan teruskan menumis sehingga naik minyak.
3. Tuangkan sedikit air. Masukkan sos tiram, sos tomato, halia, serai, garam  & gula secukup rasa. Kacau dan masak sehingga warna bertukar merah gelap.
4. Masukkan kerang yang telah di rebus tadi. Kacau rata bersama kuah, taburkan daun limau purut dan tutup sebentar. Tutup api dan sedia untuk di hidang!

0 komentar:

Posting Komentar

Jumlah Pengunjung

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes